Како да ја организирате Дневната Соба

kako-da-uredish-dnevna-soba-mebelmk

   Дневната соба е срцето на секој дом. Централната просторија што ја опремуваме за да можеме да се одмориме, да уживаме, да се дружиме ,да работиме, да биде претставник на нашиот дом.

Кога размислуваме како да го  украсиме домот, во главата се создава слика од дневната соба, а во нашите умови избираме мебел, фотељи, украси… Не е ни чудо што повеќето луѓе го прилагодуваат уредувањето на остатокот од станот со дневната соба.

Покрај толку многу достапни опции и стилови, украсите не е лесно да се изберат за оние кои не знаат точно што сакаат. Но, навистина е срам да се предаде на притисок на сите овие опции и стилови  и да се препушти  дневната соба да се претвори во безлична просторија во која нема никаква трага од вашата индивидуалност и стил.

Доколку не знаете како да ја уредувате дневната соба, потребни ви се идеи, примери и предлози со кои ќе создадете простор што е во согласност со вашите потреби, естетика и можности. Тоа е причината зошто ние ќе поминеме низ секоја од предметите: планирање, избор на мебел и бројни детали заедно.

И на патот, ќе откриеме многу трикови што ги користат експертите за уредување на просторот. За почеток, дознајте што не треба да направите со уредувањето на  вашата дневна соба.

Мебел за дневна соба

Без оглед колку сте спонтани, неоптеретени и знаете што сакате, во никој случај не прескокнувајте го  многу важениот  почетен детал : планирање.

Експертите не го прават ова без причина, со внимателно планирање ги гледате предностите и недостатоците на избраните парчиња мебел, димезии,бои, ткаенини идр. Со планирањето имате можност да се премислите пред да биде предоцна. Ако купите феноменален двосед, без да ги земете предвид другите елементи, многу е можно неколку пати да го промените мебелот на дневната соба за да прилагодите сè што сте избрале непланирано.

Затоа хартијата и моливот во рака и запишете:

Буџет за уредување на дневната соба

Секогаш одредете те ја висината на вашиот буџет и никогаш, и никогаш не посегнувајте по повеќе пари од тие што го имате предвидено со буџетот. Тука нема место за оптимизам, затоа што со вакви работи, буџетот скоро секогаш се пробива .

Поделете парите предвидени со буџетот на мебел и придружни детали, а прво одделете го најважниот дел – за повеќето луѓе, тоа е троседот , музички систем ,ТВ ,комода со фиоки и сл.

Скицирајте ја подлогата и просторот на дневната соба

  Не, не мора да биде некој експертски план, но да,тој навистина ви треба. Планот  на хартијата ви дава поглед од друга перспектива. Кога ќе го нацртате, ќе видите колку добро ќе ви дојде бидејќи играњето со распоред е многу полесно и позабавно на овој начин. 

Денес можеме да најдеме многу планери кои лесно се користат за да добиете визија ние можеме да ви го понудиме планерот на Мебел мк – 3D Планер (кликнете тука) 

Изберете палета на бои за мебел за дневна соба

Изборот на палета на бои за дневната соба не е некоја претенциозна работа што се прави само при украсување на луксузни простори, туку суштински дел од украсувањето што ќе ве натера да го сакате вашиот простор.

Повеќето луѓе имаат визија за совршена дневна соба во која доминира омилена боја, но она што ви се допаѓа можеби е далеку од можноста за реализација.

Некои советуваат дека палетата на бои треба да е избрана според бојата на подот, некои дека треба да е избрана според количината на светлина и стилот… Но, најлогично е дака треба да  се избере според она што го сакате или според вашето доминантното парче мебел што ви се допаѓа. 

Стилови за украсување на дневната соба – кој е правиот

Тука е работата е слична на претходното: веројатно веќе знаете што ви се допаѓа и имате дефинирано што сакате. Но, денес има толку многу стилови за украсување што е речиси невозможно да се одлучите за еден, така  е, ако не сте професионалец.

Но, најпопуларното, и се осмелуваме да кажеме најоригинално, е електричен стил . Тоа е всушност мешавина од различни стилови, но мешавина која делува функционално и компактно, а не збркано и натрпано.

Затоа е најтешко да се постигне, но нема успех без експериментирање. Научете како да создадете еклектичен простор овде.

и најважно пред купувањето мебел

Треба се да измерите.

        Без мерење не купувајте ни украси за домот.  Пред да го купите, измерете го просторот (вратите на влезовите , собите, лифт и скалилата) ,а кога купувате, измерете го мебелот.  Мебелот во големите и пространите салони за мебел  може да ви изгледа помал, во споредба со просторија од 20-40 метри квадратни ,односно вашата дневна соба.

Напишете коментар

Мени